TRANS-WATTE?

Nicolas, die zelf transgender is, legt het voor ons uit. Nicolas werd niet geboren met een penis, maar met een vagina. Daarom werd hij bij zijn geboorte een meisje genoemd. Gaandeweg ontdekte hij dat hij eigenlijk een jongen is. Je kan het omschrijven als een jongen dat in het lichaam van een meisje zit, al is het lang niet zo simpel.

Belangrijk om te onthouden is dat je geslacht (biologisch) en gender twee verschillende zaken zijn. Met biologisch geslacht wordt gekeken naar je DNA, lichaam, en natuurlijke hormonen. Bij gender moet je vooral vergeten wat wel of niet tussen iemands benen hangt en luisteren naar hoe iemand zich voelt. Daarbij is de sociale en culturele invulling van mannelijkheid en vrouwelijkheid belangrijk. De verwachting dat meisjes jurkjes en make-up dragen, en jongens niet is zo’n invulling. Maar natuurlijk is een meisje dat broeken draagt en kiest voor een kort kapsel daarom nog geen jongen. Net zoals een man die make-up of een jurk draagt, daarom geen meisje is. Denk maar aan Conchita Wurst van het Eurovisiesong festival.

Bij de meeste mensen komt hun geslacht en gender overeen. Zij zijn cisgender. Bij mensen die transgender zijn, komt dit niet overeen. Zij voelen zich bijvoorbeeld helemaal niet vrouwelijk of mannelijk, zien zichzelf daartussen, … Onze cultuur heeft meestal weinig plaats voor grijze zones, zeker voor mensen die zich bijvoorbeeld zowel jongen als meisje voelen. Daarom voelen sommige transgenders zich op bepaalde momenten niet helemaal thuis. Gelukkig zijn er ook plaatsen en culturen waar transgender zijn wel normaal is!

 

Reactie toevoegen