LIEFSTE MAMA...

Het is voor de meeste jongeren best spannend om aan hun ouders te vertellen dat ze homo of lesbisch zijn. Dat is logisch. Je weet nooit zeker hoe ze zullen reageren. Uiteindelijk accepteren veel ouders de homoseksualiteit van hun kind. Soms vermoeden ze het al heel lang. Soms reageren ze eerder wat verward, omdat ze niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan.

De manier waarop je het je ouders vertelt, kan verschillen. Hier volgen vier manieren:

Sommigen doen het in de vorm van een gesprek: ‘Pap, mam, ik moet jullie iets vertellen...’ Wachten op het juiste moment heeft weinig zin, want dat komt nooit. Dat moment moet je maken, door je ouders voor te bereiden op een serieus gesprek. ‘Na de afwas wil ik jullie iets vertellen.’ Of: ‘Ik kom vanmiddag langs, want ik wil iets met jullie bespreken dat belangrijk voor mij is.’ Als je het op die manier aankondigt, kun je ook niet meer terug.

Tijdens het gesprek moet het hoge woord eruit. Je moet de drempel over en het zeggen. Daarbij hoef je niet het woord ‘homo’ of ‘lesbisch’ te gebruiken. Het kan je ouders afschrikken en heel definitief klinken. Veel mensen vertellen het daarom anders. Ze zeggen: ‘Ik val op meisjes/jongens’, bijvoorbeeld. Als je een vriendje of een vriendinnetje hebt, kan het makkelijker zijn. Je bent verliefd, dus je bent zeker van je zaak. Je kunt dan ook zeggen: ‘Pieter is geen gewone vriend van me.’

Je kunt je gevoelens indirect laten merken door bijvoorbeeld een tijdschrift te laten rondzwerven, een site te laten zien of andere hints te geven. Ook zonder woorden kan je met je gedrag laten weten niet geïnteresseerd te zijn in een heterorelatie.

Sommige jongeren schrijven een e-mail of brief aan hun ouders. Als je schrijft, kun je in je eigen tempo vertellen wat je kwijt wilt. Niemand praat er doorheen en je wordt niet afgeleid door de emoties van je ouders. Je hebt meer ruimte om je verhaal te doen, en je ouders kunnen het later nog nalezen.
Voor sommige jongeren geldt dat ze eerst een goede vriend, broer, zus, leraar, lerares, oom of tante in vertrouwen nemen. Met hem of haar kun je ook bespreken of en hoe je het aan je ouders wilt vertellen. Misschien kan het helpen als die persoon erbij is, wanneer je het aan je ouders vertelt. Ook kun je hem of haar er alleen op uit sturen om het nieuws te vertellen.

 

Reactie toevoegen